środa, 1 czerwca 2011

syrop z czarnego bzu


W zeszłym roku podczas wycieczki do Burren miałam okazję skosztować soku z czarnego bzu (Elderflower) i uwielbiłam go od pierwszego łyka.

 W tym roku planuję nawiązać bliższy kontakt z naaturą i jej darami, a czarny bez pierwszy w kolejce.
Kwiaty już kwitną i już zrobiłam z nich sok. W lipcu przyjdzie czas na owoce bzu, z których też planuję zrobić sok. Potem planuję pokombinować z dziką różą.



Czarny bez ma właściwości lecznicze. Polecany przy przeziębieniach.

Przepis na sok-syrop z kwiatów.

10-15 kwiatostanów zalewamy litrem wrzątku i odstawiamy na 2 dni. Potem odcedzamy, dodajemy sok z 1 cytryny, 0,5kg cukru i gotujemy ok. 20min nie doprowadzając do wrzenia. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelek.



Przepis na sok z owoców czarnego bzu
1kg owoców zalewamy szklanka wody, dodajemy 0,5kg cukru, gotujemy 20min nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzamy i przelewamy do butelek.

Nie należy spożywać świeżo zerwanych lub niedojrzałych owoców.
Jedynie suszone lub gotowane.
Pin It

1 komentarz:

  1. też słyszałam o tym napoju :) nawet chciałam sie pokusić o zrobienie własnego ale nie mam pojecia gdzie znaleźć takie kwiaty bzu :(
    jestem skazana na cordial elderflower, o ktorym kiedys pisałam na blogu

    OdpowiedzUsuń